Hemmagym: Träning hemma som ger resultat


Kettlebell hemmagym

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Träningsmaskiner.com.

I början av varje år söker sig tusentals svenskar runtom i landet till sitt lokala gym, med en förhoppning om att den starka belysningen, de spexiga träningsmaskinerna och de peppande instruktörerna ska locka fram det allra bästa ur dem. Gång efter annan visar det sig dock till slut att en större andel av de hoppfulla soffpotatisarna får se sin nyfunna passion för träningen krossas och deras planer om den perfekta sommarkroppen grusas. Det enda som faktiskt har minskat i tjocklek är deras plånböcker – inte midjemåtten.

I en undersökning som publicerades i tidsskriften The Guardian fann man att andelen medlemmar som hoppade av från sin gymmande under de åtta första veckorna efter att ha blivit medlemmar var så hög som 80 procent. Du kanske frågar dig hur denna siffra kan vara så pass hög? Det är viktigt att väga in alla de faktorer som är involverade i detta fenomen:

  • Kommersiella gym är ofta belägna långt hemifrån.
  • Det kan vara omständigt att ta sig till gymmet om man har ett späckat schema.
  • De flesta personer som tränar saknar en väl utformad träningsplan att vända sig till när de väl besöker gymmet, vilket gör att de med tiden tenderar att sluta gymma.

Det kanske kan verka barockt, men gymägare har sällan något problem med att deras medlemmar aldrig dyker upp på gymmet så länge de betalar sina medlemsavgifter. Faktum är att det finns data som pekar på att kommersiella gym i många fall behöver tio gånger antalet aktiva medlemmar för att få sin verksamhet att gå runt. Det betyder att de inte har särskilt mycket för att försöka locka tillbaka dig till gymmet.

Hemmagym erbjuder träning hemma som ger resultat

Träning är av naturliga skäl en viktig del av mannens fysiska hälsa. Träningen är inte minst viktig för att uppnå och bibehålla en god hjärt- och kärlhälsa. Styrketräning fyller också en viktig funktion när det kommer till att förebygga benskörhet och andra livsstilsrelaterade sjukdomar senare i livet. Så vad kan vi då göra för att behålla fler tränande individer på banan – hur kan du hålla motivationen uppe och faktiskt åstadkomma mätbara resultat?

För vissa personer är lösningen på detta problem att införskaffa ett hemmagym. Det kan vara ett såväl prisvärt som bekvämt sätt att lösa denna ekvation. Detta är en av anledningarna till att jag startade informationssajten HomeGymAdvice.com.

Planera din träning hemma för att se resultat

Det är viktigt att den träning som du ägnar dig åt är såväl rolig som effektiv. För du vill ju ägna dig åt träning hemma som ger resultat – inte bara stå, sitta eller ligga och lalla. Bästa resultat uppnår du ofta om du kombinerar din konditionsträning med styrketräning. Följ gärna ett program som ger alla dina större muskelgrupper en genomkörare åtminstone två gånger i veckan, med åtminstone en vilodag däremellan.

Personligen föredrar jag att träna i det hemmagym som jag och min fru tillsammans har ackumulerat och byggt om under årens lopp. Jag föredrar den avskildhet som erbjuds vid träning inomhus. Jag har dock även förståelse för att inte alla glada amatörer har möjlighet att investera i ett half rack (eller annan skivstångsställning) samt skivstänger, viktskivor etc.

Och träning hemmavid behöver faktiskt inte vara så jädra avancerad för att ge resultat. Till exempel gillar min fru att varva skivstångsträningen med styrketräning utomhus i kvällssolen, i form av lite kettlebellsvingar, knäböj, rodd och liknande med en simpel kettlebell.

Om du själv är sugen på att införskaffa en kettlebell, rekommenderar jag att du klickar på länken nedan. Du kan då klicka hem din alldeles egna sådan, kanske en läckert gul som på bilden här nedanför?!

Träning hemma med kettlebell
En enkel kettlebell erbjuder effektiv träning hemma som ger resultat!

Avslutande tankar om träning hemma som ger resultat

Även om man kan spendera i princip hur mycket pengar som helst på ett flådigt hemmagym, behöver du inte öppna den stora plånboken för att ägna dig åt träning hemma som ger resultat. Slå på stort om du så önskar, eller börja med det lilla – kanske är en yogamatta allt du behöver inledningsvis, eller så räcker det kanske med att du köper dig ett par hantlar eller en kettlebell?!

Källor:

  1. Home Gym or Joining a Gym – Which is Better?. HomeGymAdvice.com. URL: homegymadvice.com
  2. Träna hemma: Träningsprogram & övningar utan redskap. Styrkelabbet. URL: styrkelabbet.se
  3. Home gym: Worth it or worthless?. BBC. URL: bbc.com
  4. Gym won’t fix it. The Guardian. URL: theguardian.com

Recent Content