Spara pengar – en enkel guide

Får du ångest för att du inte har koll på din ekonomi? Har du svårt att sova på nätterna för att du inte vet hur du ska få ihop vardagen och kunna betala alla räkningar i slutet av månaden? Du är inte ensam. Svenskarnas skulder fortsätter att öka visar statistik från Kronofogden, även om antalet personer registrerade hos kronofogden minskat. Det är lätt att ryckas med i konsumtionshetsen när man ser folk på sociala medier med fina saker. Här vill vi inspirera dig till att ta tag att börja spara pengar för att må bättre.

Bästa sättet att spara pengar

Kom igång redan idag, sätt snöbollen i rullning. Du kommer tacka dig själv sen. Det bästa av allt är att det faktiskt inte är särkilt svårt, det enda du måste göra är att bestämma dig att du vill göra det här. Nu kör vi!

1. Spara ihop till en buffert

Att ha en buffert är det viktigaste av allt för att undvika att behöva ta dyra lån om något oväntat skulle hända. Har du ingen buffert att ta ifrån om en oförutsedd händelse uppstår kan du tvingas låna pengar från en vän eller ett kreditinstitut med höga räntor. Det blir då allt svårare för dig att ta dig ur skulderna eftersom de växer med ränta på ränta-effekten. Att inte ha en buffert kan också leda till onödig oro och stress inför framtiden. När budget

2. Gör en budget

För att ha möjlighet att spara ihop till en buffert måste du börja med att se över dina vanor. Gå in på ditt konto och se över vilka utgifter du har. Finns det något som du ser är onödigt? Har du några abonnemang som du kan avsluta? Det är lätt att anmäla sig till olika typer av streamingtjänster som sedan rullar på. Ett annat alternativ som gör att du kan spara pengar är att gå ihop med en kompis och dela på abonnemang där det är möjligt att ha flera användare. Köper du ofta färdigmat? Att laga mat hemma eller ta med lunchlåda sparar många kronor som kan gå till din buffert. Ställ upp alla kostnader du har och räkna ut hur mycket du behöver varje månad. Jämför kostnaderna med hur mycket pengar du får in varje månad. Beräkna hur mycket pengar du kan lägga på respektive område och se hur mycket du faktiskt kan spara varje månad.

Spara pengar med Manlighälsa.se

3. Ändra dina vanor för att spara pengar

Nu börjar ditt nya liv, men med smarta val behöver det inte skilja sig från ditt tidigare särskilt mycket. Det är lättare att leva sparsamt en kort tid om man har ett mål. Dela gärna upp målet i mindre delmål och uppmärksamma dessa delmål på något sätt. Känn dig stolt att du tar tag i det här nu. Alla måste börja någonstans, det är inte omöjligt att bli rik men det går inte över en natt.

4. Samla lån och krediter

Har du gamla lån och krediter sen tidigare? Se över vad du har för ränta på dem och om det går att samla dem för att få en lägre ränta någon annanstans. Det här kan spara många kronor.

Leave a Comment