Läsglasögon för män


Läsglasögon för män

Det är lätt hänt att man blir frustrerad när man inte längre kan se lika bra som tidigare. Detta bekymmer drabbar en stor andel av alla män över 40 års ålder, och ofta krävs läsglasögon för att komma till rätta med problemet. Läsglasögon för män hjälper att fokusera på mindre föremål som befinner sig på nära håll, såsom orden i tidningen eller knapparna på tangentbordet. Läsglasögon är inte att förväxla med vanliga glasögon som används av sina bärare för att utföra vardagliga uppgifter såsom att köra bil eller se på TV.

Enligt Lazyeye.se beror presbyopi (ålderssynthet) på att kristallinsen i ögat blir mindre elastisk, vilket gör att ögonen inte kan fokusera lika väl som tidigare. Om du har svårigheter att läsa utan läsglasögon kan dina ögon bli ansträngda och din syn försämras om du inte bär denna typ av glasögon. Genom att införskaffa ett par läsglasögon kan du lindra dessa besvär.

Behöver du läsglasögon?

Hur ska man då kunna veta huruvida man behöver läsglasögon eller ej? Om du svarar jakande på en eller fler av nedanstående frågor, kan det vara värt att boka tid för kontroll hos en optiker:

  • Får du huvudvärk eller ont i ögonen när du läser i mer än ett fåtal minuter?
  • Kisar du med ögonen när du läser en bok eller en tidning?
  • Håller du böcker långt ifrån dig, d.v.s. på en armslängd, när du läser?
  • Kisar du för att kunna se orden på TV:n?
  • Skjuter du gärna datorskärmen en bit ifrån dig för att kunna se bättre?
  • Skulle du kunna trä en tråd på en nål om du var tvungen att göra detta?
  • Är du 40 år eller äldre?

Dessa är förstås bara ett urval av de frågor som din optiker kan tänkas ställa till dig om du berättar för denne att du är intresserad av att skaffa läsglasögon. Inte alla personer över 40 års ålder behöver läsglasögon, men de som är i detta behov diagnostiseras vanligtvis med ålderssynthet (presbyopi).

Presbyopi är inte per definition en sjukdom utan snarare ett naturligt tillstånd som orsakas av kroppens naturliga åldrande. Även ögonen åldras nämligen på samma sätt som resten av kroppen. Tillståndet ger inte upphov till smärta och sker gradvis under en längre tid. När du har drabbats av ålderssynthet har dina ögon svårt att fokusera på föremål som är belägna nära ögonen, vilket gör att du tenderar att hålla föremålen längre bort ifrån dig när du betraktar dem.

Boka tid för en undersökning

Om du tror att du skulle behöva ett par läsglasögon, rekommenderar vi att du bokar tid hos en optiker. Du kan även beställa dina glasögon på nätet utan att först konsultera optikern, men det kan då vara svårt att veta vilken styrka på glasögonen du behöver. Generellt sett brukar man dock säga att 1,00 dioptrier är lagom om du är 40 år, och därefter lägger du på 0,50 dioptrier för varje ytterligare 5 år tills du når din faktiska ålder. Om du är över 60 år gammal är spannet vanligtvis 3,00 till 4,00 dioptrier.

Källor:

  1. Lazyeye.se. Lazyeye.se. URL: lazyeye.se
  2. Presbyopi (ålderssynthet). Internetmedicin.se. URL: internetmedicin.se
  3. What Is Presbyopia?. American Academy of Ophthalmology. URL: aao.org

Recent Content